piątek, 30 września 2016

Penne z łososiem




Składniki:
- 1 filet z łososia
- 1 limonka
- koperek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- makaron penne

Przygotowanie:
Łososia oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy łososia z obu stron (delikatnie aby nie przypalić) i odkładamy na talerz.

Przygotowanie sosu:
Na tę samą patelnię, na pozostałe po smażeniu łososia masło wrzucamy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką. Po chwili stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy trzepaczką aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty to możemy dodać do niego więcej mleka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, kurkumę i wyciśnięty sok z 1 limonki. Usmażonego łososia kroimy na kawałki i dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron penne. Makaron polewamy sosem i podajemy z koperkiem.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz